
Trimalis

Beschrijving
Joost Lijbaart – drums / percussie
Koen Boeijinga – saxofoon / harmonium / percussie / fluiten
Galya Sky – cello
Vrijheid, openheid, oneindigheid en verschillende culturen komen samen in dit bijzondere trio.
Trimalis is een nieuwe groep gevormd door drie muzikale nomaden; drummer / percussionist Joost lijbaart, multi-instrumentalist Koen Boeijinga en celliste Galya Sky.
Door tribale melodiën, improvisaties en hypnotische ritmes roept Trimalis een eigen groepsgeluid op wat zich het best laat omschrijven als ‘wereldjazz’.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van onorthodoxe instrumenten uit alle windstreken zoals de doedelzak, Meso-Amerikaanse fluiten, Indiaas harmonium aangevuld met cello, saxofoon, drums en veel Afrikaanse en Aziatische percussie.
Een concert van Trimalis is een auditieve ervaring. Spiritueel, onderzoekend en transcendent. Muziek die grenzen overstijgt en luisteraars uitnodigt in een wereld vol mystieke en culturele rijkdom.
Koen Boeijinga 1994, Utrecht
Koen Boeijinga is een saxofonist, multi-instrumentalist, componist en improvisator, bekend om zijn verkennende spel en grensverleggende visie. Met een unieke verzameling instrumenten ‒ waaronder blaasinstrumenten, drums, percussie en zelfontworpen creaties ‒ creëert Koen bijzondere klankpaletten waarin oude en moderne tonen samensmelten. Zijn muziek legt de nadruk op het instinctieve en het volledig opgaan in het moment, met improvisatie als kern van zijn artistieke expressie.
In 2021 studeerde Koen af aan het innovatieve Musician 3.0-programma van het HKU Utrechts Conservatorium. Zijn afstudeerproject, MOA feat. Gamelan Orchestra, werd bekroond met de prijs voor het beste afstudeerproject binnen alle kunstdisciplines van Utrecht. In 2023 won hij de Nederlandse jazzcompetitie The Records, waarmee hij zijn nieuwste ensemble, Dutch Mountain Tribe, kon oprichten. Hun gelijknamige debuutalbum verscheen als een multimediaal werk waarin muziek en film samenkomen. Koen treedt ook solo op en biedt een unieke one-man-band-ervaring, waarin hij meerdere instrumenten tegelijk bespeelt en krachtige, hypnotiserende klanklandschappen creëert.
Naast zijn eigen projecten werkt Koen samen in uiteenlopende muziekstijlen ‒ van jazz en vrije improvisatie tot neo-folk en wereldmuziek ‒ en heeft hij getoerd door Europa en Azië. Actief in de hedendaagse en geïmproviseerde muziekwereld blijft Koen zijn eigen projecten ontwikkelen, die geprezen worden om hun authenticiteit en vernieuwende karakter.
Galya Sky 1997, Kaunas (LT)
De Litouwse celliste Galya Sky staat bekend om haar kenmerkende etherische geluid en het gebruik van effectpedalen in haar muziek. Geïnspireerd door symfonische orkestratie en Noordoost-Europese folk, creëert Galya een verfijnd samenspel tussen mysterieuze melodieën en diepe, resonerende drones.
Muziek is van jongs af aan een essentieel onderdeel van haar leven geweest, en al snel volgde deelname aan masterclasses, cursussen en competities door heel Europa en Noord-Azië. In 2016 verhuisde Galya naar Nederland, waar ze haar Bachelor Klassiek en de NAIP Master of Music afrondde onder begeleiding van jazzcellist Ernst Reijseger. Hier ontwikkelde ze haar artistieke identiteit en deed ze ervaring op in componeren, arrangeren, genre-overstijgende improvisatie, en het werken met effectpedalen en elektronica.
Sindsdien is Galya Sky actief betrokken bij diverse samenwerkingen met theatergezelschappen, beeldend kunstenaars, dansers, jazzensembles, rock- en metalbands, popzangers, bigbands en jazzorkesten. Naast haar wisselende projecten speelt ze actief met het StageStrings kwartet, het vocale Sutarti kwartet, het Trimalis trio en haar solo-cello project met live elektronica. Daarnaast is Galya de oprichter van het Baltische folk ensemble “Šaknys” (Litouws voor ‘wortels’), dat zich toelegt op het behoud van culturele tradities en de viering van de kracht van de natuur.
Voor Galya Sky is de cello een medium om een intieme verbinding met het publiek te creëren en hen uit te nodigen om de innerlijke wereld van de mens te verkennen.
Joost Lijbaart 1967, Amsterdam
Joost Lijbaart is een veelzijdige drummer, percussionist, componist, improvisator en docent uit Amsterdam. Hij begon op zijn zevende met drummen in navolging van zijn vader, Piet Lijbaart.
Joost studeerde in 1991 cum laude af aan het Conservatorium van Hilversum, waar hij les kreeg in drums, klassieke percussie en Afrikaanse muziek.
In 1996 bracht hij met het Yuri Honing Trio het album Star Tracks uit, een moderne bewerking van Europese popklassiekers. In de daaropvolgende twintig jaar bracht de groep vijf albums uit en trad op in meer dan 90 landen, waarbij ze samenwerkten met musici uit het Midden-Oosten, India en China.
In 2000 richtte Joost zijn eigen band, Group of Friends, op, samen met saxofonisten Yuri Honing en Benjamin Herman. In 2003 werd hij door Elvin Jones bekroond met de solistenprijs voor drummen bij de Dutch Jazz Competition tijdens North Sea Jazz Festival.
Joost heeft klassieke slagwerkmuziek van Iannis Xenakis, John Cage en Steve Reich uitgevoerd en werkte aan verschillende projecten met Theo Loevendie en Louis Andriessen. Hij werkt intensief samen met pianist Wolfert Brederode, met wie hij optreedt als duo, in het kwartet van saxofonist Yuri Honing, en in het project Ruins and Remains, dat in 2022 uitkwam bij ECM Records.
In 2015 vormde Joost de groep Under The Surface, samen met zangeres Sanne Rambags en gitarist Bram Stadhouders. De groep richt zich op volledig geïmproviseerde concerten en heeft opgetreden in 30 landen over de hele wereld. Hun laatste album, Miin Triuwa, bevat zang van Sanne Rambags in het Oudnederlands.
Joost’s brede muzikale interesses omvatten jazz, pop, rock en de tradities van West-Afrika, Noord-India en het Midden-Oosten. Hij is een ervaren docent en geeft regelmatig gastcolleges en lessen aan conservatoria over de hele wereld. Daarnaast doceert hij aan de conservatoria van Amsterdam, Groningen en Tilburg.
Bezetting
Joost Lijbaart - drumsKoen Boeijinga - toetsen
Galya Sky - cello