Cununa Ensemble – Roemeens/Turkse Folk
Beschrijving
Cununa Ensemble is een groep buitengewone muzikanten uit de rijke tradities van Roemeense en Turkse volksmuziek. De grenzen van hun muzikale culturen overstijgend komen tot een uniek geluid. Via hun muziek delen ze de schoonheid, geschiedenis en tradities van zowel de Roemeense als de Turkse cultuur. Of het nu gaat om de spookachtig mooie Roemeense ballades en dansmuziek of de ritmische en levendige Turkse melodieën, de optredens van Cununa Ensemble drukken de oprechte en diepe verbondenheid met hun roots uit.
Mariana Preda (Roemenie)- zang en panfluit.
Gabriel Barbalau (Roemenie)- contrabas.
Dani Luca (Roemenie)- cimbalom.
Burak Savaş (Turkije)- zang en tanbur.
Alper Kekeç (Turkije)- percussie.
Over de musici:
Mariana Preda is een panfluitmuzikant. Geboren en getogen in Roemenië, schreef ze zich in aan de muziekschool van Targoviste. Ze behaalde haar bachelor- en masterdiploma in “Klassieke Panfluit” aan het Conservatorium van Amsterdam in Nederland. Mariana heeft op verschillende locaties over de hele wereld opgetreden en hedendaagse en volksmuziek gepromoot in verschillende series ensembles. Naast optreden is Mariana een panfluitdocent die geïnteresseerd is in het verrijken van de panfluitpedagogie, -technieken en het panfluitrepertoire. Ze gaf vele masterclasses aan instituten over de hele wereld, waaronder Radford University, Harding University en Lion College in de VS, en gaf ook haar panfluitcursussen en -lessen in Amsterdam. Gabriel Barbalau (contrabas): Vanaf zijn 10e studeerde Gabriel Barbalau cello aan het muziekcollege “George Enescu” in Boekarest, Roemenië. Zijn grote vaardigheid op de contrabas maakte hem echter ook lid van het staatsvolksensemble “Ciocarlia” op 19-jarige leeftijd. Op deze manier maakte hij kennis met de vooraanstaande muzikanten van Roemenië, evenals met panfluitist Nicolae Pirvu met wie hij naar Nederland kwam. Hier behaalde hij zijn diploma voor klassieke contrabas aan zowel het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Sindsdien is hij zowel nationaal als internationaal actief in verschillende symfonieorkesten, kamermuziek- en wereldmuziekprojecten.
Dani Luca (cimbalom): Met Dani Luca (1984, Roemenië) werd traditionele volks- en zigeunermuziek geïntroduceerd door zijn vader, oom en grootvader. De aantrekkingskracht tot met name het instrument “cimbalom” begon al op jonge leeftijd en bleek al op zeer jonge leeftijd talent (gevoel) te hebben voor dit instrument. Sinds 1990 woont Dani in Nederland, begon hij met het studeren van cimbalom onder leiding van zijn vader en kreeg hij ook regelmatig masterclasses van beroemde virtuoze Roemeense cimbalisten, waaronder Giani Lincan. In 2011 behaalde Dani Luca zijn Masterdiploma klassieke piano aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Sinds 2007 geeft hij les aan leerlingen van alle leeftijden op zijn eigen pianoschool. Burak Savaş begon met zingen en speelde ook viool sinds zijn adolescentie. Sinds 2013 begon hij met het volgen van zang- en Tanburlessen aan de Ege University, het Staatsconservatorium voor Turkse Muziek. In deze periode nam hij deel aan vele concerten en projecten als violist en zanger. Hij voltooide zijn masteropleiding aan Codarts (Rotterdams Conservatorium) op Turkse viool. Hij speelde onder andere bij het Kudsi Erguner Ensemble. Momenteel geeft hij ook les in Turkse zang aan het Rotterdams Conservatorium. Alper Kekeç werd geboren in Istanbul, Bakirkoy. Op jonge leeftijd studeerde hij mandoline en baglama. In 1995 ging hij naar het conservatorium van de Ege University, waar hij tar studeerde. Kort daarna vervolgde Alper zijn carrière op percussie-instrumenten. Hij heeft de meeste Turkse volkszangers begeleid en bespeelde drums en percussie-instrumenten in verschillende stijlen en hij nam veel albums op. In 2004 ging hij naar de afdeling West-Afrikaanse muziek van het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel combineert hij het lesgeven in slagwerk aan het Rotterdams Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam met het spelen in een aantal ensembles.